Mine studenttips/erfaringer

  • Skrevet 01.08.2017
  • Klokken 21:30

Jeg har lenge tenkt på at jeg skulle dele noen tips og erfaringer med dere etter å ha bodd 50 mil hjemmefra i et år, og hatt mitt første år som skikkelig student. Et slikt innlegg kommer derfor nå. Dette innlegget tar da utgangspunkt i det å bo for seg selv på studentlån, samt noen erfaringer knyttet opp mot det å studere.  

 

1. Økonomi  

Når det kommer til økonomi vil dere nok gjøre dere noen erfaringer den første tiden dere bor hjemmefra. Jeg merka for det første hvor mye jeg trengte å bruke penger på som jeg ikke hadde tenkt så mye over at faktisk koster penger. Selv har jeg nå levd etter budsjett siden januar. Dette på bakgrunn av at pengene fløy på høstsemesteret, og det helt uten at jeg hadde kontroll over hva det ble brukt til. Budsjett blir derfor nå satt opp, og regnskap ført. Jeg har jo valgt å være veldig streng, så hos meg skal alt føres opp fortløpende, og da mener jeg ALT jeg bruker penger, hver bidige gang jeg drar kortet. Dette fungerer veldig fint for meg og er noe jeg kommer til å fortsette med videre.

Budsjettet jeg setter opp har en post for mat, en post for bolig, en for annet og en for klær/sminke. Innenfor annet går alt som øl ute, godteri, og generelt alt mulig som omhandler sosiale ting og hygge. Den posten for klær/sminke er ikke på veldig mange kronene, men er der mer fordi at dersom jeg har noen hundre kroner til rådighet til å bruke på sånne ting (sminke er jo nødvendig å kjøpe en gang i blant) så er det lettere å holde seg innenfor den bestemte summen. Til sammenligning er det vanskeligere å holde seg helt unna om jeg ikke har noe på denne posten, og beløpet i måneden på dette området blir da ofte større, på bakgrunn av at Heidi ikke klarer å la være. 

 

​2. Bosituasjon 

Når det kommer til bosituasjon kan det jo være vanskelig å skulle flytte sammen med noen det første året, da du antagelig ikke kjenner så mange. Selv flyttet jeg i en hybel gjennom SIT i Trondheim i august i fjor, da jeg ikke kjente så mange der oppe jeg heller. Jeg ble da samboer med ei jeg ikke kjente fra før, noe som fungerte greit. I Mai flyttet jeg igjen, og denne gangen sammen med to jenter fra studiet. Vi flyttet inn i en vesentlig større leilighet enn den jeg forlot, og jeg trives utrolig godt der jeg bor nå. Mitt tips er å ikke frykte å bo sammen med noen man ikke kjenner fra før. I veldig mange tilfeller blir det ikke noe problem. Det andre tipset mitt er at dere ikke bruker mer penger på leie enn nødvendig. Gjør noen søk i den aktuelle byen dere skal flytte til og se hva prisnivået vanligvis ligger på. Det kan ofte være fort gjort å finne seg en knallfin leilighet med en leie på mellom 6- og 7000 kroner kr, samtidig som at du kunne ha funnet en nesten vel så fin en (kanskje til og med litt større) til en tusenlapp mindre om det ikke er helt nybygd, f.eks. Det finnes masse bra boliger til en fear leiepris. Samtidig finnes det også utrolig mange ikke fult så kule leiligheter til en helt på jordet leiepris. Ta gode valg og orienter dere om hva som ligger ute før dere tar en avgjørelse. 12 000 kr i løpet av et år kan brukes til såå mye andre ting enn unødvendig betalt husleie. 

 

3. Bøker 

Når det kommer til bøker har jeg egentlig bare et tips til dere: KJØP BRUKT! Jeg har nesten kjøpt alle mine skolebøker brukt, og har spart mange mange tusen kroner på dette. Det finnes mange som selger skolebøker på både finn.no og Ibok.no, og om du studerer i en storby er sannsynligheten for at noen selger akkurat den boka du skal ha i akkurat den storbyen du befinner deg i relativt stor. Ofte er det elever som går trinnet over som nå skal selge sine bøker fra forrige skoleår. Jeg har allerede startet min bruktjakt og har fått handlet noen bøker allerede, de kan dere se under med den prisen jeg ga for de, samt prisen de koster nye. Ved skolestart i fjor var jeg også heldig og fikk kjøpt så godt som alle bøkene jeg trengte til hele året, brukt, for drøye 3000 kr. Nye ville de til sammen ha kostet over det dobbelte. 

Her kan dere se at jeg har spart omtrent 2120kr på å kjøpe disse bøkene brukt. Ikke alle er den nyeste utgaven(ingen av de er det faktisk), men ofte er det heller ikke den helt nyeste utgaven som står på pensumlistene. Spesielt om de nyeste utgavene er veldig nye. De eldre utgavene fungerer også som regel helt fint da det ofte kun er små justeringer hos de nyeste. 

 

4. Kosthold og mat: 

Det siste punktet jeg tenker å ta opp i dag omhandler mat. Når man bor aleine kan det være vanskelig å spise billig og samtidig sunt. Man spiser generelt mye billigere om man har et felles matbudsjett med noen andre, sammenlignet med om man bare er en. Jeg har selv erfart dette da jeg før bodde med eget matbudsjett, men nå har felles matbudsjett med mine to samboere.

  • Mitt tips er for det første å lage så mye som mulig av maten selv. Bak brød selv, og frys og lag middager fra bunnen av, gjerne to porsjoner så man har til dagen etterpå og.
  • Unngå å kjøpe inn brus og andre ting du har lyst på, og hold det heller til helgene. Om du bare er en person og er veldig glad i brus er det ikke sikkert at det blir billigere å kjøpe en 6pakk på tilbud, om det da blir 6 flasker på ei uke. Da er det billigere å kjøpe den ene flasken i helgen.
  • Planlegg uken med middager, og hva du ønsker å spise til de andre måltidene, skriv handleliste, og prøv å handle en gang i uken.
  • Kjøp inn store pakker kjøtt og frys i porsjonsposer. Dette gjør det lett å tine kun den mengden du trenger, samt at store poser ofte har billigere kilopris enn de mindre pakkene. 
  • Når vi snakker om kilopris: Sjekk alltid kiloprisen i butikken, den kan ofte vise at et produkt som ser dyrere ut pr. pakke egentlig er billigere når det kommer til mengden du får. 
  • Ikke kjøp for mye pålegg. Om du kun er en person kan du helt enkelt ikke ha et like stort utvalg av pålegg som en familie på fem. Du rekker faktisk ikke å spise opp alt før det blir dårlig. 
  • Meieriprodukter som melk, yoghurt og smør blir sjeldent dårlig på den dagen den er stemplet med "best før". Ofte kan jeg finne på å spise yoghurt en uke etter den "gikk ut på dato". Det samme gjelder egg. Det kan ofte stå flere uker etter.  

 

Dette var da de tipsene jeg hadde å dele denne gangen. Kommenter gjerne om du syns det var til hjelp, kanskje jeg klarer å snekre sammen en "del 2". Om det isåfall er noe konkret i forhold til det å studere dere lurer på, kommenter det under så skal jeg inkludere det i neste del. Nå erre kvelden på denna, etter å ha kjørt 2,5 time rundt (merk i Oslo sentrum) for å kjøpe bøker, etter 7,5 timer på jobb. Vi talas sen. Smask ♥

- Heidi 


kommentarer: 3
Jannicke Elnæs

01.08.2017 kl.22:18

så fine tips :)

Victoria Larsen

02.08.2017 kl.00:00

Kjempe flotte tips!! Flott innlegg <3 :-)

Sina

03.09.2017 kl.17:30

Du er flink du snuppa <3

Legg igjen en kommentar

Design av:
Albiss.blogg.no
hits